PolishGermanEnglish

Z wizytą we wrocławskim browarze

kwi 26, 2021

Dziś testujemy wrocławskie piwo z „Browaru 100 Mostów” na ul. Jana Długosza 2. Co prawda browar położony jest z dala od turystycznych szlaków – jednak jest warty odwiedzin! Położony niedaleko dawnego największego we Wrocławiu „Browaru Piast” – jest dziś chlubą naszego miasta. To dynamicznie rozwijające się przedsiębiorstwo, które kontynuuje ponad 100-letnią tradycję warzenie piwa w mieście. Przed II wojną światową Wrocław – Breslau był nazywany miastem piwa, ponad 100 regionalnych browarów było wizytówką tego niemieckiego miasta. Dziś to „Browar 100 Mostów” jest największym spadkobiercą tej tradycji. Dla odwiedzających – to dobre miejsce by zrozumieć dlaczego rzemieślnicze piwo podbija świat. Wycieczka po „Browarze 100 Mostów” organizowana jest co sobotę o godzinie 16:00. Opłata wynosi 50 zł, a w jej ramach oferowana jest degustacja po zakończeniu zwiedzania. Czas trwania samego zwiedzania to 1 godzina. Podczas wycieczki z przewodnikiem widzimy różnice pomiędzy produkcją rzemieślniczą (kraftową) i tą masową w dużych browarach oraz technologicznie rozwiązania, które wykorzystują najbardziej renomowane browary na świecie. Widać cały proces produkcji, od ziarna, 4- walcowego śrutownika i tego jak śruta słodowa trafia do warzelni, po pakowanie.

Co można zobaczyć?

Pierwszy w Polsce HopGun – opatentowany przez BrauKon system do chmielenia piwa na zimno, tzw. „dry hopping”, nowoczesna wirówka oraz pierwszy nowy monoblok w polskim krafcie, który zautomatyzował butelkowanie. Podczas wycieczki odwiedzamy kilka sal, w których produkowanych jest kilkanaście rodzajów kraftowego piwa. Po zwiedzaniu przewodnik zaprasza grupę na degustacje – otrzymujemy próbki kilku najciekawszych smaków, degustujemy podekscytowani. Po zwiedzaniu można pozostać w restauracji i dalej degustować pozostałe smaki i gatunki piw rzemieślniczych z browaru. Do piwa serwowane są zimne i gorące przekąski a także szybkie dania obiadowe. Browar Stu Mostów warzy do 500 tys. litrów piwa rocznie. Przy czym są to głównie piwa górnej fermentacji, czyli typu ale. Ten sposób warzenia jest stosowany od początku browarnictwa. Podczas fermentacji dolnej, najczęściej stosowanej dziś przez koncerny, powstają piwa typu lager, natomiast w czasie fermentacji górnej powstaje piwo o bogatszym aromacie i smaku. Dobrymi przykładami są tutaj odmiana IPA, stout czy piwo pszeniczne.

Wizyta w browarze to niezapomniane przeżycie dla wszystkich miłośników piwa!

Zobacz też

wszystkie wpisy

Czy warto się wybrać do Kolejkowa?

Czy warto się wybrać do Kolejkowa?

Czym jest Kolejkowo? Jest takie miejsce we Wrocławiu gdzie z lotu ptaka możemy podziwiać miasto nie unosząc się w powietrze... To niesamowite miejsce to „Kolejkowo“ - kolejowo-drogowa makieta z atrakcjami Wrocławia i Dolnego Ślaska. Wszystko w miniaturze! Wrocławskie...

czytaj dalej
Afrykarium – największa atrakcja w Polsce?

Afrykarium – największa atrakcja w Polsce?

Tym razem z wizytą we wrocławskim Afrykarium! Do niedawna jedyne takie miejsce w Polsce!   „Orientarium w Łodzi“ to zupełnie inny obiekt – obejmuje słoniarnię, strefę Celebes z makakami, strefę Wysp Sundajskich z orangutanami i gibonami oraz strefę oceaniczną –...

czytaj dalej
Hydropolis – takie miejsce tylko we Wrocławiu!

Hydropolis – takie miejsce tylko we Wrocławiu!

A dziś z wizytą we wrocławskim HYDROPOLIS i Wieży Ciśnień Na Grobli. O tym miejscu z pewnością napisano już mnóstwo ciekawych artykułów… jednak Nowy Rok to nowe spojrzenie na atrakcje Wrocławia i samo HYDROPOLIS   Hydropolis kiedyś HYDROPOLIS powstało na terenie...

czytaj dalej